Gözler TV’den sosyal medyaya kaydı

gozler-tvden-sosyal-medyaya-kaydi-04022007

Gözler TV’den sosyal medyaya kaydı

 

Türk halkının yarısı  günde 1-3 saatini sosyal medya ve oyunla geçiriyor

Günde 5 saatten fazla bir süreyi sosyal medya ve bilgisayar oyunlarıyla geçirenlerin oranı 2018’e göre 2 kat arttı. ‘Türkiye Eğilimleri’ araştırmasının 2019 sonuçlarına göre, sosyal medya ve oyuna 5 saatten fazla zaman ayıranların oranı yüzde 9,4’e yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre futbol maçına, sergiye ve konsere gidenlerin sayısı da 2018 yılına göre artış gösterirken, hiç sinemaya gitmeyenlerin oranı yüzde 38,3; hiç tiyatroya gitmeyenlerin oranı ise yüzde 73,5 oldu.

Kadir Has Üniversitesi tarafından üniversitenin akademik personelince gerçekleştirilen Bilimsel Araştırma Projelerine sağlanan destekler kapsamında 2010 yılından bu yana desteklenen ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip tarafından sürdürülen “Türkiye Eğilimleri” araştırmasının 2019 yılı sonuçları, Türk halkının sosyal yaşamına ve sosyalleşme alanlarına yönelik çarpıcı veriler ortaya koyuyor. 26 ilde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri 1000 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türk halkının neredeyse yarısı (yüzde 48,4) hiç gazete okumuyor, yüzde 42’si ise gazeteyi yalnızca internetten okuyor.

“Tiyatroya gitmiyoruz, kitap okumuyoruz”

Araştırma sonuçlarına göre 2019 yılında hiç kitap okumayanların oranı yüzde 50,9 oldu. Buna karşın her gün kitap okuyanların sayısı yüzde 2,6’dan 4,3’e yükseldi. Öte yandan, futbol maçına, sergiye ve konsere gidenlerin sayısı da 2018 yılına göre arttı. Hiç sinemaya gitmeyenlerin oranı yüzde 38,3; hiç tiyatroya gitmeyenlerin oranı ise yüzde 73,5 oldu. Günde 5 saatten fazla sosyal medya ve bilgisayar oyunlarıyla geçirenlerin sayısı da 2018’e göre 2 kat artarak yüzde 9,4’e yükselirken, günde 1-3 saatini ayıranların oranı da 2018’e göre artış göstererek yüzde 49’a çıktı.

“TV karşısında geçirilen süre azaldı”

Araştırma, TV karşısında geçirdiğimiz sürenin de azaldığını gösteriyor. 2018 yılında günde 5 saatten fazla TV izleyenlerin oranı yüzde 21,3 iken 2019’da bu oran yüzde 12,3’e geriledi. TV’ye günde 1-3 saat ayıranların oranı da geçtiğimiz yıl artarak yüzde 39,3’e yükseldi. Ailesiyle birlikte ayda bir akşam yemeği için restorana gidenler yüzde 26,1 olurken, hiç gitmeyenlerin oranı yüzde 21,8’e yükseldi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Araştırma Koordinatörü Prof Dr Mustafa Aydın, “bireylerin sanat, kültür, ve diğer faaliyetlere ayırdıkları zaman eğitim düzeyleri, yaşadıkları bölge ve ekonomik durumlarıyla yakından alakalı. Örneğin 2018 yılında yaşanan ekonomik sıkıntıların yansıması olarak, sosyo-kültürel faaliyetlere harcanan zamanda büyük bir azalma, buna karşılık TV izleme ve bilgisayarda vakit geçirmede büyük bir artış gözlemiştik. Bu yıl bu oranlarda belirli düzeltmeler ortaya çıktı. Fakat, yine de, gazete ve kitap okuma oranlarında, sıklıkla ülkemizi karşılaştırdığımız OECD ülkeleri ortalamalarının çok gerisinde kalıyoruz” dedi.

Hibya Haber Ajansı