Hong Kong'ta 53 gösterici tutuklandı

hong-kongta-53-gosterici-tutuklandi-10062008

Hong Kong'ta 53 gösterici tutuklandı

Dış Haberler, 10 Haziran (HİBYA) - Hong Kong polisi Salı gecesi demokrasi protestolarında 53 kişiyi tutukladı. Corona salgını nedeniyle büyük kalabalıkların toplanma yasağını çiğneyen göstericilere polis göz yaşartıcı bomba ile müdahale ederek dağıttı.

Demokrasi Hareketi Salı gecesi, Hong Kong'u geçen yıl, Hong Kong'u sarsan büyük protestoların başlangıcının yıldönümünde Hong Kong'un merkezinde yüzlerce insanı bir araya getirdi.

Gösterilere müdahale eden polis protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Güvenlik güçleri, protestolara katılan 36 erkek ve 17 kadın olmak üzere en az 53 kişinin tutuklandığını söyledi. Protestocular, corona virüsü nedeniyle uygulanan sekiz kişiden büyük kalabalığa yönelik yasağı ve yasadışı toplanma ve izinsiz gösteriye katılma yasağını göz ardı ettiler.

Geçen yıl 9 Haziran'daki protestoların ilk gününde, bir milyondan fazla protestocu, suçluların Pekin kontrolündeki Çin'e iadesine izin veren bir yasa tasarıyı protesto etmek için sokaklara çıktı. Hong Kong'daki Pekin yanlısı hükümet daha sonra teklifi geri çekti, ancak başkentteki protestolar aylarca devam etti.

Son haftalarda protestolar bu sefer de Hong Kong'ta, isyan ve terörizme odaklanan yeni bir ulusal güvenlik yasasına karşı tekrar alevlendi.

Eleştirmenler yasanın demokrasi savunucularını susturmak için kullanılabileceğine ve protestocuların yasaya karşı protesto gösterilerinin devam edeceğine inanıyor.

Güvenlik Kanununun ayrıntıları ve nasıl kullanılacağı henüz açıklanmadı. Ancak Pekin ve Hong Kong yetkilileri, yasanın sadece az sayıdaki problem yaratacı kişiyi hedefleyeceğini söylüyor.


Hibya Haber Ajansı