"Çin'in gelişmekte olan bir ülke olup olmadığına ABD karar veremez"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi statüsünün hem yeterli gerçeklere hem de sağlam uluslararası yasal temele sahip olduğunu ve bunun ABD Kongresi’nin tek bir yasa tasar

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi statüsünün hem yeterli gerçeklere hem de sağlam uluslararası yasal temele sahip olduğunu ve bunun ABD Kongresi’nin tek bir yasa tasarısıyla iptal edilemeyeceğini kaydetti.

Basında yer alan haberlere göre, ABD Senatosu Dışişleri Komitesi, Çin’in gelişmekte olan ülke statüsünün kaldırılmasını talep eden “Çin’in Gelişmekte Olan Ülke Statüsünün İptal Edilmesi Yasa Tasarısı”nı onayladı. Wang Wenbin bugün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtladı.

Wang Wenbin, ABD’nin Çin’e gelişmiş bir ülke unvanını giydirmek istediğini, bu girişimin Çin’in kalkınma başarılarını takdir etmek amaçlı değil, Çin’in gelişimini engellemek için kullanılan bir kart olduğunu kaydetti.

Wang Wenbin, gelişmekte olan bir ülke olarak Çin’in yasal haklarının Capitol Hill’deki politikacılar tarafından iptal edilemeyeceğine dikkat çekti.

Wang Wenbin, ister dünya ekonomik büyümesine katkı oranı, ister Birleşmiş Milletler (BM) aidatlarının ödenmesi ve barışı koruma masraflarındaki payı olsun, Çin’in katkısının çoğu gelişmiş ülkeninkinden çok daha fazla olduğuna işaret etti.

Çin’in gelişmekte olan bir ülke olup olmadığına karar vermenin ABD’ye bağlı olmadığını dile getiren Wang Wenbin, ABD’nin Çin’in hala gelişmekte olan bir ülke olduğuna dair temel ulusal koşulları ortadan kaldıramayacağını ve Çin’in ulusal canlanmaya yönelik sağlam adımlarını durduramayacağını ifade etti.

Wang Wenbin, ABD’nin Çin’e nasıl gelişmiş ülke unvanını giydireceğini düşünmek yerine, bir an önce kendi üzerindeki “dayatmacı güç” yaftasını kaldırması gerektiğini yineledi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

  Hibya Haber Ajansı