Danimarka'nin ödemeler dengesi 248 milyon euro fazla verdi

danimarkanin-odemeler-dengesi-248-milyon-euro-fazla-verdi--10022004

Danimarka'nin ödemeler dengesi 248 milyon euro fazla verdi

openhag, 10 Şubat (HİBYA) – Danimarka'nın ödemeler dengesi 2019 yılındaki rekor ihracat rakamlarının ardından yaklaşık 185 milyar Danimarka Kronu (248 milyon Euro) fazla verdi.

Damimarka'nın ihracatı gemi,uçak ve yakıt sektörü haric 2019 yılında son sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 8.3 artış gösterdi.İhracattaki en büyük artış ilaç ve rüzgar enerjisi santrallerinde görüldü.

Yıl sonundaki durgunluğa karşın 2019 yılının ihracat rakamlarının Danimarka ekonomisine etkin katkı sağladığını belirten Arbejdernes Landsbank'ın baş ekonomisti Jeppe Juul Borre, '' Kısacası ihracat ekonominin büyümesindeki yıldız oldu. İhracattaki bu gelişmeye ilaç ve rüzgar türbini ihracatı yapan şirketler önemli katkı sağladı'' dedi.

2019 yılı boyunca Almanya ve ABD Danimarka'nın en önemli ihracat pazarlarından ikisi oldu.

Danimarka ekonomisinin son durumunu değerlendiren işveren örgütü Dansk Industri Başkanı Allan Sørensen, ihracatın yılın son üç ayında yüzde 1'in biraz üzerine gerilediğini belirterek ''Avrupa iş sektörüne hammadde ve parça ihracatı 2019 yılında düştü. Ne yazık ki, yurtdışındaki üretimin azalması da Danimarkalı şirketlerden daha az mal alımıanlamına geliyor.
Alman endüstrisi büyük krizde. Üretim 2014'ten bu yana en düşük seviyesinde. Almanya'ya yaptığımız ihracatta iyi bir iyileşme maalesef olmadı'' dedi.

Allan Sørensen dünya ekonomisinin şu anda büyük bir belirsizlik ile karşı karşıya olduğunu, Çin'deki Corona virus salgının, krizi derinleştirebileceği deierlendirmesinde bulundu.


Hibya Haber Ajansı