Virüs ve Suriye riski gölgesinde merkezin faiz kararı bekleniyor

virus-ve-suriye-riski-golgesinde-merkezin-faiz-karari-bekleniyor-17022008

Virüs ve Suriye riski gölgesinde merkezin faiz kararı bekleniyor

 

Çin genelinde koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı dün itibariyle 105 artarak 1.770'e ulaştı. Pazar günü 2.048 yeni koronavirüs vakası tespit edildi ve hastalığın görüldüğü kişi sayısı 77.548'e ulaştı. Bunların 10.844'ü iyileşmelerinin ardından hastanelerden taburcu edildiler. 16 Şubat Pazar günü gerçekleşen koronavirüs kaynaklık ölümlerin 100'ü Hubei eyalentinde yaşandı. Koronavirüs nedeniyle Hubei'de yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 1.696 oldu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesinde ikili meselelerin yanı sıra bölgesel gelişmeler ele alınmıştır.” denildi. Açıklamanın devamında ise “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkan Trump, rejimin saldırılarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, İdlib´de yaşanan krizin bir an önce sona erdirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunmuşlardır. İlaveten deniz komşumuz Libya´nın yeniden barış ve istikrara kavuşturulmasının önemi vurgulanmıştır. İki lider, ikili ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için gerçekleştirilen müzakerelerin yeniden başlaması hususunda mutabık kalmışlardır" denildi. 56. Münih Güvenlik Konferansı"na katılmak üzere bulunduğu Münih'te, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib meselesine ilişkin, "Pazartesi günü bizim heyetimiz Moskova'ya gidecek, daha önce Rus heyeti Ankara'daydı. Görüşmelerimizi sürdüreceğiz. İdlib'de saldırılara müsamaha gösteremeyeceğiz, diplomasiden sonuç alınamazsa gerekli adımların atılacağız” şeklinde konuştu.

 

Haftasonunda Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansının kulislerinde Libya krizi ele alınırken Birleşmiş Milletler yetkilileri Libya ateşkes sürecinden umutsuzluğunu dile getirdi. Konferansa katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Libya görüşmelerine ise düşük kıdemdeki yetkilisini gönderirken ABD Başkanı Mike Pompeo konferanstan bir gün erken ayrıldı ve Libya görüşmelerine Mağrib bölgesi ve Mısır’dan sorumlu yardımcısını gönderdi. Libya zirvesine ise Almanya ile birlikte Türkiye, Mısır, Fransa, İtalya dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği yüksek temsilcisi katıldı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Berlin Zirvesi’nin ilerleme kaydetmede başarılı olmadığını kabul ederken Libya’da başarı kazanmanın basit bir görev olmayacağını vurguladı. Bu hafta Berlin Zirvesi sonrası oluşturulan ortak askeri komite sürekli ateşkesi sağlamak amacıyla 18 Şubat’ta Cenevre’de toplanacak.

 

Koronavirüse karşı teşvik açıklamaları Çin’de yuan ve hisse senetlerinde yükselişe yol açarken Asya piyasaları haftaya karışık görünümle başlıyor. Japon ekonomisinin dördüncü çeyrekte, çeyreklik %1,6, yıllıklandırılmış ise %6,3 küçülmesiyle birlikte Japon Nikkei %0,8 düşüş yaşıyor. Çin CSI 300 endeksi ise %1,2 toparlanarak yılbaşı tatili sonrası yaşadığı kayıpları sildi. ABD’nin üç ana hisse senedi endeksinde vadeliler ise artıda. ABD’de piyasalar Başkanlar Günü nedeniyle işleme kapalı olacak. Offshore yuan dolara karşı %0,2 yükselirken gelişmekte olan ülke kurları ise rand öncülüğünde dolara karşı değer kazanıyor. TL ise haftaya pozitif başladı. Dolar/TL %0,1 düşüşle 6,0520’den işlem görüyor. 10 yıllık ABD Tahvil getirisi üç baz puan düşüşle %1,58’de. Altın ve WTI ham petrol ise yatay seyrediyor. Altının onsu 1.582,31 dolardan, WTI ham petrolün varil fiyatı ise 52,02 dolardan işlem görüyor. Bu haftanın ajandasında TCMB’nin Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararı dikkat çekiyor. Bugün ise Hazine ve Maliye Bakanlığı Ocak ayı merkezi yönetim bütçe verilerini TSİ 11:00’de açıklayacak. Fitch, Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini ise Cuma yayımlayacak.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı