Güvenli limana

guvenli-limana-21022010

Güvenli limana

Dün "rejim güçlerine karşı savaşan muhalif güçlere Türk ordusunun topçu desteği verdiği, rejim güçlerinin işaret ettiği noktalara rus uçaklarının hava saldırısı yaptığı" haberleri ruslar tarafından açıklanırken jeopolitik risklerin artması nedeniyle borsada satışların arttığı görüldü. Avrupa ve NATO'nun devreye girme çabaları ile piyasalarda tepki gelse de BIST 100 endeksi günü % 2.98 düşüşle 115,642 puandan kapattı. Hiçbir endeks değer kazanamazken en çok değer kaybeden endeks % 18.5 kayıpla BIST SPOR endeksi oldu.

 

Son dönemde güçlü ralli yaparak rekor kıran ABD Endekslerinde dün kâr satışları görüldü. Bu sabah da futureları negatif seyrediyor. Dünyada güvenli liman yaklaşımının güçlendiği görülüyor. ABD 10 yıllıkları % 1.49 ile geçen yıl RESESYON mu geliyor dedirttiği yere geldi. Dolar Endeksi 99.9 ile son zamanların en yükseğine, Altın ons fiyatı ise 1630 dolar ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, "para; dolara, ABD tahvili ve altına kaçıyor” gibi izlenim veriyor. Haliyle bu durum TL'yi de negatif etkiliyor. Yılbaşından beri % 3.7 artan Dolar Endeksi nedeniyle aynı sürede USDTRY % 2.7 değer kaybetti.

 

Kredi derecelendirme şirketleri, Uzakdoğu bölge ülkeleri için büyüme beklentilerini aşağı çekerken kredi notları konusunda 2020'nin ilk ciddi not hamlesi; Moody's tarafından geçen ay, kredi notu olarak 16. sırada yer alan Hong Kong'un notunu Aa2'den Aa3'e düşürülmesi olmuştu. Fitch ise Avrupa'da Yunanistan ve Litvanya'nın notunu artırmıştı. Türkiye için 31 Ocak'ta S&P değerlendirmesinde bir değişklik yapılmamıştı. Bu akşam da Fitch değerlendirmesi var. Piyasa beklentisi bir değişiklik yapılmayacağı yönünde.

 

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Birçok düzenleme hayata geçecek.

 

STRATEJI

118 bin desteğini kırınca 115 bine inene BIST 100’de 113 bin seviyesindeki Gap’in dikkat çektiği düşüncesindeyiz.

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı