Giyilebilir Sanat'ın öncüsü BASHAQUES MILANO' da

giyilebilir-sanatin-oncusu-bashaques-milano-da--18022002

Giyilebilir Sanat'ın öncüsü BASHAQUES MILANO' da

Giyilebilir sanat alanına odaklanan moda sanatçısı Başak Cankeş tarafından yavaş moda akımı anlayışı ile 2014 yılında kurulan Bashaques markası, devam ettiği gelişimi Milano Moda Haftası'nda devam ettirecek. İlk kez 7. koleksiyon olarak Milano Moda Haftasında 19 Şubat 2020 günü görülmeye hazır olacak olan platformda Başak Cankeş, yeni koleksiyonlarını sergileme fırsatı bulacak.

 

Başak Cankeş, " Altın Çağ' da Geleneksel” olarak adlandırdığı koleksiyonunda Afgan ve Özbek zanaatlerini modern ipek ve Külkedisini hatırlatan tüllerle kullanarak kapitalist sistemin ürettiği kumaşlar ile doğal dokular ve işlemeleri harmanladı.

 

Nereden geldiğimizi unuttuk” diyen Cankeş, tasarımlarının kökenlerinizin geldiği topraklara bağlanmakla ilgili olduğunu vurguluyor ve bir Afgan kadınının Avrupa'ya göç edişi fikrinden ilham alıyor.

 

Ekin Bernay' ın koreografisi ile Bashaques ekibi sahnede Şamanik danslar, meditasyon ile atalarımızı onurlandırmayı hedefliyor. Markanın gerçeklik manifestosu için gerçekleştirilecek olan teatral performans ise seyircilerin arasına girecek olan uzun burunlu tiyatrocular ile sağlanacak. Uğurcan Günay ise tiyatro ekibinin başında modanın insanlara olan etkisinin eleştirilmesi ile ilgili markanın performatif bölümünü yönetiyor.

 

Styling ise Oğuz Erel ' e ait.

Marka anlayışını tamamen hümanist ve sürdürülebilirlik üzerine inşa eden Bashaques, materyalist moda dünyasına bir karşı duruş sergilemesiyle materyalist dünyadan ziyade ruhsal büyümenin önemine yoğunlaşıyor. Catwalk sunum anlayışını 2016 yılında tamamen reddederek Teatral Moda Performansları ile adını duyuran markanın tasarımcısı ve küratörü Başak Cankeş, bu performansların senaryolarını kendisi yazarak bu hikayelerdeki kadınları giydirdiğini belirtmekte. Orijinal desen kullanımının ön plana çıktığı marka sunumlarında Bashaques ekibi kendilerini tiyatral moda performansçıları olarak tanımlıyorlar. Bu sunumlarda disiplinler arası bir yöntem ile dans, enstalasyon, sanat eseri ve tiyatroyu harmanlayan markanın ilham aldığı alanlar dünya sanat akımının önemli sanatçıları ile Türk zanaatlerinin birleştiği noktalar


Hibya Haber Ajansı