Sabah stratejisi

sabah-stratejisi-10022009

Sabah stratejisi

Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerden daha iyi bir performansa işaret etmesinin ardından zaten güçlü seyreden dolar endeksindeki ivmenin artması gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde zayıflama yönlü baskının genişlemesine zemin hazırladı. CLP, COP, RUB ve TRY ilk etapta baskılanan üyeler olarak dikkat çekerken, gelişmiş ülke para birimlerinde ise EUR ve AUD güç kaybı dikkat çekti. Öte yandan tahvil piyasasına gelen talep güvenli limanlardan çıkış isteğini desteklerken, majör ABD hisse senedi endekslerindeki değer kayıpları gün sonunda %1 seviyesine yakın gerçekleşti. Gelişmekte olan ülke para birimleri RUB önderliğinde değer kayıpları sergilerken (%-1.19), PHP (%0.02) dışında değerli kalmayı başarabilen üye söz konusu olmadı. Türk lirası ise gün sonunda %0.45 zayıflama ile emsalleri arasında nispeten güçlü kalmayı başardı. USDTRY paritesi seans sonuna doğru psikolojik açıdan yakından takip edilen 6.00 seviyesini aşarken, Asya’da son işlemler 10 Şubat fiyatlamalarında 5.98/99 aralığından geçmekte. Lira değer kazancında ana etken BDDK tarafından açıklanan son swap kararı. Buna göre, vadede TL alım işlemlerinde daha önce yasal özkaynakların %25’i olarak belirlenen rasyo %10 seviyesine güncellendi. Lira kısa yönlü pozisyonların kapatılmasını hedefleyen hamle sonrasında açık pozisyonlarda azalış olabileceği nedeniyle Londra faizlerinde yukarı yönlü baskı takip edilebilir. Liranın ise muhtemel faiz yükselişi kaynaklı değerlenmesini bekliyoruz. Küresel fiyatlamalarda ise Coronavirus kaynaklı endişelerin etkili olma durumu devam ediyor. Riskli varlıklara olan talebin kırılganlığı sürerken, Asya seansında hisse senetleri genele yayılır şekilde değer kaybediyor. OPEC+ oluşumundan petrol arz kısıntısına yönelik net ve somut bir kararın çıkmaması, Rusya pozisyonunun ne olduğunun henüz bilinmemesi ve global talepteki azalışın süreceği düşüncesi petrol fiyatlarında değer kaybına neden oluyor. WTI cinsi vadeli kontratta $50 seviyesi etrafındaki salınım devam ediyor. Yeni haftada Fed Başkanı Powell tarafından gerçekleştirilecek olan Kongre sunumları (Salı+Çarşamba) piyasalar açısından yakından takip edilecek. Bir rutin olan sunumlarda para politikasının geleceğine dair verilmesi muhtemel mesajlar ve gelecek sorularda Çin’de yaşanan salgının ekonomiye etkilerini içerir temaların belirmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve İran’ı temsil eden mevkidaşı Zarif’in katılım sağlayacağı Munich Güvenlik Konferansı da jeopolitik akış açısından önem arz edebilir. Perşembe günü ABD’de açıklanacak olan TÜFE verileri global akış, aynı gün izlenecek olan Türkiye sanayi üretimi verileri ise yerel açısından bir adım öne çıkıyor

Piyasalar

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.45 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.03 düşüşle 121.015 puan seviyesinden kapadı. 10 yıl vadeli tahvilde faizin son seviyesi %10.67 olurken, CDS düzeyi ise 257bp bölgesinde izlendi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları İspanya varlıklarındaki yatay performans dışında genele yayılır şekilde değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.18, FTSE 100 %0.51, CAC 40 %0.14 ve DAX %0.45 gerilerken, Rusya (RTS, USD) varlıkları günü %1.38 düşüşle tamamladı. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına benzer bir resim oluşurken, majör ABD endekslerindeki geri çekilmeler %0.50-%1.00 aralığında oldu. Dow Jones endeksinde %0.94 düşüşün izlendiği günde, gelişmekte olan ülke varlıkları arasında Kolombiya ve Arjantin’in olumlu yönde ayrışması dikkat çekti. Bovespa ve BVL Peru’da %1 düşüş izlendi. Asya’da yeni gün işlemleri satıcılı seyrin yeni haftaya da sirayet ettiğini gösteriyor. TSİ 08.23/ NKY 225 %0.62, Hang Seng %0.86, CSI 300 %0.34 ve KOSPI %0.78 değer kaybı sergilerken, CNH-CNY spreadi 4 pips seviyesinde oluşarak yataya yakın seyretmekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.9863 ile yuanda değer kaybına işaret ederken, offshore yuan ise 6.9936 düzeyinde takip edilmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde 120.000-118.000 seviyeleri destek, 122.000 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir. USDTRY paritesi işlemlerinde 6.00-6.05 direnç, 5.95-5.93 ise destek olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda. Aşağı yönde ilk destek noktası 1.0950/20. Yukarıda ise 1.1020-1.1080 bölgesi direnç olarak dikkat çekiyor. Henüz kalıcı euro değerlenmesi beklentisinde değiliz.

Kaynak:DENİZ YATIRIM
Hibya Haber Ajansı