Uluslararası piyasalar

uluslararasi-piyasalar--27012002

Uluslararası piyasalar

EUR/USD: Haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri takvimi görece sakin, Avrupa tarafında Almanya IFO verileri ile ABD tarafında yeni konut satışları ve Dallas FED imalat aktiviteleri endeksi takip edilecek veriler arasında. Haftanın geri kalanında ise Çarşamba günü FED faiz kararı ve Perşembe günü açıklanacak olan İngiltere Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek veriler arasında. Piyasalar ekonomik veri takviminden daha çok salgın haberleriyle yön bulurken EURUSD paritesi yeni haftaya oldukça dar bir bantta ve yatay hareketle 1.1035 seviyelerinden başladı. Olası bir yukarı yönlü harekette 1.1071 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama ve 1.11 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama takip edilecek önemli direnç noktaları olacaktır.

GBP/USD: Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararı GBP için bu haftanın en önemli gelişmesi durumunda. Başkan Carney’in son toplantısında faiz indirip indirmeyeceği merak konusu olurken piyasalar faiz indirim ihtimalini %58 ile fiyatlıyor. Geçtiğimiz hafta beklentilerin oldukça üzerinde gelen istihdam verileri öncesinde indirim beklentileri %70 seviyesinin üzerine çıkmış durumdaydı ancak iyi gelen ekonomik veriler ve Brexit belirsizliğinin ortadan kalkması indirim ihtimalini azaltıyor. Yeni haftaya oldukça yatay ve 1.3070 seviyelerinden başlayan GBPUSD paritesi için 1.3058 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama takip edilecek ilk destek noktası konumunda ve gün içerisinde test edilmesine rağmen güçlü bir şekilde kırılmadı. 50 günlük sonrasında ise 1.30 psikolojik sınırı gündeme gelecektir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1.30 ve 1.3041 seviyeleri takip edilecek direnç noktaları konumunda.

USD/JPY: Çin’de başlayan ve başta ABD olmak üzere başka ülkelere de sıçrayan koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 80’i geçmesi ve salgının zirve noktasına ulaşılmadığına dair haberler yatırımcıları güvenli limanlara yönlendiriyor. Yen G10 para birimleri arasında dolara karşı en çok değer kazanan para birimi olurken son 5 günde %1’in üzerinde prim sağlamış durumda. 109 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan parite için 108.72 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama ve 108.50 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalama takip edilecek en önemli destek noktaları konumunda. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 109.20 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama takip edilecek ilk direnç noktası konumunda.

XAU/USD: Çin’den çıkıp küresel bir sağlık sorunu haline gelen salgın haberleri sonrasında endekslerde satış baskısı hissedilirken yatırımcıların güvenli limanlara talebi artıyor. Geçtiğimiz haftayı yaklaşık $10 primle sonlandıran değerli metal yeni haftaya da yukarı yönlü harekete istekli olarak başladı ve $7 primle $1578 seviyelerinden işlem görmekte. 14 günlük RSI indikatörü 72 seviyelerinde ve aşırı alım bölgesine giderek yaklaşıyor. $1579 ve $1587 seviyeleri gün içerisinde takip edilecek direnç noktaları olacaktır ancak salgının derinleşmesi durumunda ABD-İran geriliminde test edilen $1600 seviyesinin üzeri test edilebilir. Olası bir geri çekilmede ise $1550 seviyesine kadar önemli bir destek yok. 24 Ocak tarihine ait CFTC verilerine göre yatırımcıların net altın pozisyonlarında az da olsa bir geri çekilme var ancak hala rekor uzun seviyelere çok yakın.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı