Sabah Stratejisi

sabah-stratejisi--23012009

Sabah Stratejisi


Global piyasalarda 1 günlük aranın ardından yeniden gündem ‘Coronavirus’ ve fiyatlamalara olabilecek etkileri üzerinden şekillenmekte.  
Çin’de Lunar New Year tatili kapsamında 24-30 Ocak arasında işlemlere kapalı olacak olan piyasada yatırımcılar risk dağıtımını son günde varlıkları azaltmak şeklinde tercih ediyor. Güvenli limanlar Amerikan 10 yıllık tahvili, Japon yeni ve kısmen Amerikan doları artırılarak portföylere ekleniyor. Başta Çin olmak üzere vadeli ABD endeksleri de negatif bölgede yer almakta. 
İngiltere’de Başbakan Johnson açısından bir kritik dönemeç daha geride kaldı. Avam Kamarası’nda alınan onayın ardından Lordlar Kamarası da çıkış paketine evet dedi. Süreç, prosedür niteliğinde olan Kraliçe onayı ile son bulacak ve 29 Ocak tarihinde ülke hukuken AB’den ayrılığı başlatmış olacak. GBP çaprazlarında, özellikle de Amerikan doları karşısında faiz indirimi beklentilerini kenara iter şekilde değerlenme isteği dikkat çekerken, küresel dolar fiyatlamasından ayrışma gösterdiğini belirtmek gerekiyor. 
Çin kaynaklı hastalık riskinin fiyatlandığı piyasalarda global talebin olumsuz etkilenebileceği beklentisiyle petrol fiyatlarında satış görüyoruz. Brent vadeli kontratta son işlemler $62, WTI’da ise $58 seviyesinden geçiyor. 
Genel risk algısında ise ciddi değişiklik söz konusu değil. S&P 500 endeksi 73 gündür %1 ve üzerinde satış ile kapanış yapmazken, düşük oynaklıklar tüm finansal araçlarda etkili oluyor. En dikkat çeken cephe ise tahvil piyasaları. 
Bugün ECB’nin 2020 yılındaki ilk faiz kararı takip edilecek. Politika tarafında herhangi bir ciddi karar alınması beklenmezken, Başkan Lagarde’ın stratejik gözden geçirme sürecini resmen ilan etmesi en önemli başlık konumunda. EURUSD paritesinde kısa-uzun vadeli yatırımcı yaklaşımları arasındaki ayrışmanın devam etmesi oynaklıkları aşağı yönde baskılarken, işlemlerde geri çekilişler 1.1050/80 aralığında karşılanıyor.  
Yerel varlıklar açısından emsallerine paralel seyir devam ediyor. 5 yıl vadeli CDS değeri 239bp düzeyine gerilerken, söz konusu rakamlar son olarak 17 Mayıs 2018 kapanışı olan 237bp ile takip edilmişti. Ülke risk primindeki gerileme TCMB Başkanı Uysal’ın Davos’ta yaptığı açıklamalardan destek bulurken, lira da Amerikan doları karşısında kısmen toparlanma gösterdi. Buna göre, alınacak faiz kararlarında gelecek dönem ince ayarların yapıldığı ve dataya bağlı olarak gerçekleşecek. USDTRY paritesinde 5.89-5.92 aralığında yoğunlaşma bekliyoruz. 
Kaynak: orkun.godek/denizyatırım

Hibya Haber Ajansı