Piramit Menkul: Küresel piyasalar açısından yılın en kritik haftalarından biri olacak

İstanbul, 4 Kasım (Hibya) - Piramit Menkul Kıymetler, bu haftanın, küresel piyasalar açısından yılın en kritik haftalarından biri olacağını duyurdu.

Piramit Menkul: Küresel piyasalar açısından yılın en kritik haftalarından biri olacak

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

"04 Kasım 2024 Pazartesi Türkiye; TÜİK TÜFE/ÜFE (Ekim), Dış Ticaret Dengesi (Ekim-Öncü) Almanya ve Euro Bölgesi; İmalat PMI (Ekim-nihai) ABD; Dayanıklı Mal Siparişleri, Fabrika Siparişleri (Eylül)

"05 Kasım 2024 Salı Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Ekim) Çin; Caixin Hizmet PMI (Ekim) ABD; Başkanlık Seçimleri, ISM İmalat Dışı PMI (Ekim)

"06 Kasım 2024 Çarşamba Dünya Geneli; Hizmet PMI (Ekim) Japonya; Para Politikası Toplantı Tutanakları Euro Bölgesi; ÜFE (Eylül)

"07 Kasım 2024 Perşembe Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Ekim) İngiltere; BoE Faiz Kararı ABD; Fed Faiz Kararı

"08 Kasım 2024 Cuma Türkiye; TCMB Enflasyon Raporu (2024- IV), İSO İhracat İklimi Endeksi (Ekim) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi (Kasım-öncü) • 09 Kasım 2024 Cumartesi Çin; TÜFE/ÜFE (Ekim)

Piramit Menkul Kıymetler'in raporuna göre, ABD başkanlık seçimleriyle ABD ve İngiltere merkez bankalarının para politikası toplantılarının takip edileceği bu hafta, küresel piyasalar açısından yılın en kritik haftalarından biri olacak. Ayrıca, hafta boyunca dünya genelinde PMI verileri takip edilecek.

Raporda şunlar aktarıldı:

ABD başkanlık seçimi

"5 Kasım salı günü ABD’nin 47. başkanını seçmek üzere gerçekleştirilecek seçim, küresel piyasalar için kritik önem arz etmektedir. Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday eski başkan Donald Trump arasındaki seçimin galibi Ocak 2025’ten başlayarak dört yıl süreyle görev yapacak.

"Çok sayıda eyalette başlayan erken oylamalar rekabetin başa baş seyrettiğini göstermektedir. Anketlerde Harris sınırlı bir farkla önde görünürken ABD’de seçim tahminlerinde önemli bir yeri olan bahis siteleri son dönemde, Trump’ın düşük bir farkla yarışı önde tamamlayacağını işaret etmektedir. Zira belirsizlik oldukça yüksek düzeydeyken salıncak eyalet diye tabir edilen çekişmeli eyaletlerden çıkacak sonuçların, özellikle Pennsylvania’nın, seçim sonucunda belirleyici olacağı düşünülmektedir. Yakın tarihin en çekişmeli seçimlerinden biri olması beklenen başkanlık yarışının hem kısa hem de uzun vadede piyasalar üzerinde önemli etkileri olabilir. Kısa vadede hisse senedi ve tahvil piyasalarında sert dalgalanmalar yaşanabileceğini düşünmekteyiz.

"Salıncak eyaletlerdeki sonuçların yakın olması halinde, Trump’ın itiraz edebileceği ve belirsizlik döneminin uzayabileceği endişeleriyle piyasalarda sert dalgalanmalar görülebilir.

Fed para politikası toplantısı

"Bu hafta piyasalar açısından kritik önemdeki diğer bir olay Fed’in perşembe günkü para politikası toplantısı olacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından 25bp faiz indirimi kararı çıkması beklenmektedir. Fed federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre de Fed’in bu hafta yüzde 99 ihtimalle 25bp indirime gitmesi beklenmekte; yıl sonuna kadar yüzde 83 ihtimalle toplam 50bp indirim beklenmektedir.

"Küresel piyasaların yıl boyunca beklediği faiz indirimi döngüsünü eylül toplantısında başlatan Fed, faizi beklentiye paralel bir şekilde 50bp indirerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekmişti. 50bp indirim kararı 1’e karşı 11 oyla alınırken sadece bir politika yapıcı 25bp indirime gidilmesi yönünde oy kullanmıştı. Banka, böylece dört yıldan uzun bir süredir pandemiden beri ilk kez faiz indirerek parasal gevşeme döngüsünü başlatmış oldu.

"Karar metninde FOMC’nin enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine ilişkin daha fazla güven kazandığı ve istihdam ile enflasyon risklerinin kabaca dengede olduğu belirtilmişti. Gelecek toplantılara ilişkin olası kararlar için veriye bağlılık iması yapıldı. Başkan Jerome Powell, basın toplantısında, faiz indirimlerinde acele edilmeyeceği, indirimlerin hızlı veya yavaş olabileceği ve ihtiyaç halinde beklenebileceği yönünde mesaj verdi.

"Fed’in faiz patikası için sözlü yönlendirmenin enflasyon ve iş gücü verilerine bağımlılığın altını çizmesi bağlamında, ABD’de istihdam artışının grevler ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ekimde neredeyse durması, önceki iki ayın verisinin aşağı revize edilmesi, enflasyonun Fed’in hedefine doğru ilerlemeye devam etmesi ve politika yapıcıların son projeksiyonları değerlendirildiğinde Fed’in bu hafta 25bp faiz indirimine gitmesi beklenebilir. Başkan Jerome Powell, gelecek faiz adımları için net bir yönlendirme yapmak yerine veriye bağımlılık mesajını yineleyebilir.

"Fed’in eylül toplantısında politika yapıcıların güncel makro ekonomik projeksiyonları da yayımlandı. Buna göre yetkililer, yılın geri kalanında toplam 50bp indirim öngörürken uzun vadeli faiz tahmini yüzde 2,8’den yüzde 2,9’a yükseldi. Büyüme tarafında, 2024 tahmini yüzde 2,1’den yüzde 2’ye çekilirken 2025 tahmini yüzde 2 seviyesinde korundu. İşsizlik tarafında, 2024 tahmini yüzde 4’ten yüzde 4,4’e sert revize edildi. 2025 tahmini yüzde 4,2’den yüzde 4,4’e yükseltildi. PCE enflasyon tarafında, 2024 tahmini yüzde 2,6’dan yüzde 2,3’e, 2025 tahmini yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e revize edildi. Çekirdek PCE tarafında, 2024 tahmini yüzde 2,8’den yüzde 2,6’ya, 2025 tahmini yüzde 2,3’ten yüzde 2,2’ye düştü. Politika yapıcıların ekonomik projeksiyonları aralık toplantısında revize edilecek.

BoE para politikası toplantısı

"Perşembe, Fed’in para politikası toplantısından önce İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantısının sonuçları takip edilecek. Ağustosta faiz indirimlerine başlayan Banka’nın, eylülde sabit tutmasının ardından bu hafta yüzde 91 ihtimalle 25bp indirime gitmesi beklenmektedir. Ardından, mart ayına kadar indirim beklenmemektedir.

"Ağustos toplantısında politika faizini 5-4 oylamayla dört yıldan uzun bir süredir ilk kez düşüren BoE, 25bp indirimle yüzde 5,00 seviyesine çekmişti. Başkan Andrew Bailey, kararın ardından basın toplantısında para politikası kurulunun artık temkinli ilerleyeceğini belirtti. Politika faizi geçen yıl ağustostan bu yıl ağustosa kadar yüzde 5,25 ile on altı yılın zirvesindeydi.

"Dünya genelinde hizmet PMI verileri (Ekim) Salı günü Çin’in Caixin hizmet PMI ve ABD’nin ISM imalat dışı PMI, çarşamba günü ise Japonya, Almanya ve Euro Bölgesi’nin hizmet PMI verileri takip edilecek. Ekimde, Çin Caixin hizmet PMI’nın 50,3’ten 50,5’e yükselmesi, ABD ISM imalat dışı PMI’nın 54,9’dan 53,3’e gerilemesi beklenmektedir. Öncü verilere göre hizmet PMI eylülden ekime, Japonya’da 53,1’den 49,3’e geriledi, Almanya’da 50,6’dan 51,4’e yükseldi ve Euro Bölgesi’nde 51,4’ten 51,2’ye geriledi. Nihai verilerde değişiklik beklenmemektedir.

Dünya genelinde hizmet PMI verileri (Ekim)

"Salı günü Çin’in Caixin hizmet PMI ve ABD’nin ISM imalat dışı PMI, çarşamba günü ise Japonya, Almanya ve Euro Bölgesi’nin hizmet PMI verileri takip edilecek. Ekimde, Çin Caixin hizmet PMI’nın 50,3’ten 50,5’e yükselmesi, ABD ISM imalat dışı PMI’nın 54,9’dan 53,3’e gerilemesi beklenmektedir. Öncü verilere göre hizmet PMI eylülden ekime, Japonya’da 53,1’den 49,3’e geriledi, Almanya’da 50,6’dan 51,4’e yükseldi ve Euro Bölgesi’nde 51,4’ten 51,2’ye geriledi. Nihai verilerde değişiklik beklenmemektedir.

"Yurt içinde de enflasyon verileri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Enflasyon Raporu ile piyasa için önemli bir hafta olacak.

TÜİK TÜFE/ÜFE verileri (Ekim)

"Haftanın ilk işlem gününde TÜİK, ekim ayının tüketici ve üretici enflasyon verilerini yayımlayacak. Foreks Haber’in anketin göre piyasa medyan beklentisi TÜFE’nin ekimde aylık yüzde 2,53, yıllık yüzde 48,07 arttığı yönünde. C Grubu TÜFE beklentisi aylık yüzde 2,76, yıllık yüzde 47,70 oldu. 2024 sonu yıllık TÜFE beklentisi yüzde 44,19 olurken 12 ay sonrası için beklenti yüzde 28,10 oldu. Katılımcıların yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 37,00’den 36,00’ya geriledi.

"TÜFE eylülde aylık yüzde 2,97, yıllık yüzde 49,38 artarken C Grubu çekirdek TÜFE aylık yüzde 3,57, yıllık yüzde 49,10 artmıştı. Aynı dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 1,37, yıllık yüzde 33,09 arttı. Enflasyonun seyri, TCMB’den beklenen faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin beklentiler açısından kritik önem arz etmektedir.

"TCMB, eylül enflasyon verilerinin yayımlanmasının ardından gerçekleştirilen ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükseldiğine, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığına, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğine dikkat çekmişti.

TCMB Enflasyon Raporu (2024-IV)

"TCMB Başkanı Fatih Karahan, cuma günü TSİ 10.30’da yılın son Enflasyon Raporu’nun sunumunu gerçekleştirecek. Banka’nın enflasyon tahminlerindeki olası değişiklikler bu hafta yurt içi piyasaların seyrinde etkili olabilecek önemli gelişmeler arasında yer almaktadır.

"Ağustos ayında yayımlanan, bu yılın üçüncü raporunda enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmeyen TCMB, 2024, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 38, yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde bırakmıştı. Raporda, “2024 yılı sonunda orta noktası yüzde 38 olmak üzere, yüzde 34-42 aralığında; 2025 yılı sonunda orta noktası yüzde 14 olmak üzere yüzde 7-21 aralığında gerçekleşeceği; 2026 yılı sonunda tek haneli seviyelere gerileyip yüzde 9’a düştükten sonra orta vadede enflasyon hedefi olan yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir.” ifadesi yer almıştı.

"Yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda (2024-II) 2024 tahmini yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltilirken 2025 ve 2026 yılları için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyeleri korunmuştu.

İSO İhracat İklimi Endeksi (Ekim)

"Cuma günü Enflasyon Raporu öncesinde, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçmeyi amaçlayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) İhracat İklimi Endeksi takip edilecek. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarları arasında yer alan ülkelerin ulusal PMI endekslerine dayalı endeks, ağustosta 51,3 iken eylülde 50,5’e gerileyerek sektörün dokuz ayın en zayıf büyümesini kaydettiğini göstermişti.

Dış Ticaret Verileri (Öncü), Reel Efektif Döviz Kuru, Hazine Nakit Dengesi (Ekim)

"Yurt içinde pazartesi günü Ticaret Bakanlığı’nın öncü dış ticaret istatistikleri, TCMB’nin salı günü açıklayacağı Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) ve perşembe Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklayacağı Hazine Nakit Gerçekleşmeleri takip edilecek.

"TÜİK’in nihai dış ticaret istatistiklerine göre eylülde, geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 1,9 azalarak 21,99mlr USD, ithalat yüzde 1,4 azalarak 27,12mlr USD, dış ticaret açığı yüzde 0,7 artışla 5,13mlr USD’ye yükseldi. Ocak-Eylül döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre; ihracat yüzde 3,2 artarak 192,76mlr USD, ithalat yüzde 8,0 azalarak 252,64mlr USD, dış ticaret açığı yüzde 31,7 azalarak 59,87mlr USD’ye geriledi.

"TCMB verilerine göre TÜFE bazlı REDK ağustosta 62,33 iken eylülde 62,78’e yükselirken aynı dönemde Yİ-ÜFE bazlı REDK 92,78’den 91,74’e gerilemişti.

"Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre eylülde, Hazine nakit dengesi 200,97mlr TL, faiz dışı denge 60,85mlr TL açık verirken ocak-eylül döneminde nakit dengesi 1,54trln TL, faiz dışı denge 692,57mlr TL açık vermişti."

  Hibya Haber Ajansı