İSO Türkiye İmalat PMI Ocakta 51,3’e yükseldi

iso-turkiye-imalat-pmi-ocakta-513e-yukseldi-02022011

İSO Türkiye İmalat PMI
Ocakta 51,3’e yükseldi

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) ocakta 51,3’e yükselerek son 22 aylık dönemde ilk kez eşik değer olan 50,0’nin üzerinde gerçekleşti ve sektörün faaliyet koşullarında ılımlı iyileşmeye işaret etti.

Talepteki iyileşme, ocak ayında yeni siparişlerin büyüme bölgesine geçmesini sağladı. Yeni ihracat siparişleri de artış kaydederek beş aylık düşüş trendini sona erdirdi. Yeni siparişlerin yeniden artışa geçmesiyle imalatçılar üretimi üst üste üçüncü ay genişletti, istihdamda da son üç ayın ilk artışı kaydedildi.

 Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Ocak 2020 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, aralıkta 49,5 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat PMI ocakta 51,3’e yükselerek son 22 aylık dönemde ilk kez eşik değer olan 50,0’nin üzerinde gerçekleşti ve sektörün faaliyet koşullarında ılımlı iyileşmeye işaret etti.

Talepteki iyileşme, ocak ayında yeni siparişlerin büyüme bölgesine geçmesini sağladı. Büyüme hızı ılımlı olmakla birlikte Mart 2018’den beri en güçlü düzeyde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri de artış kaydederek beş aylık düşüş trendini sona erdirdi. Yeni siparişlerin yeniden artışa geçmesi, imalatçıların üretimi üst üste üçüncü ay genişletmesini sağladı. Yeni siparişlerde olduğu gibi üretimdeki artış da iki yıla yakın bir dönemin en yüksek oranında gerçekleşti. Üretimde büyümenin ivme kazanması, yeni siparişlerdeki artışa rağmen firmaların birikmiş işlerini azaltabilmesini sağladı. Bazı firmalar yeni siparişlerin karşılanmasına yardımcı olmak için stokları kullandı. Bunun sonucu olarak, nihai ürün stoklarında geçen yılın temmuz ayından beri gözlenen en sert düşüş gerçekleşti.

İstihdam, son üç ayın ilk artışını kaydetti

Bu arada istihdam son üç ayın ilk artışını kaydetti. Anket katılımcıları, yeni projeler ve iş genişletme planları nedeniyle ortaya çıkan ek kaynak ihtiyacının yeni işe alımları hızlandırdığını belirtti. Satın alma faaliyetleri güçlü düzeyde ve Şubat 2018’den beri gözlenen en yüksek hızda arttı. Buna rağmen, girdilerin üretim süreçlerinde kullanılmasına bağlı olarak girdi stokları azalmaya devam etti. Girdi fiyatları yılın başında son 6 ayın en hızlı artışını kaydetti. Anket katılımcıları bu artışı büyük ölçüde para birimindeki zayıflığa bağladı. Bununla birlikte, girdi fiyatları enflasyonu seri ortalamasının altında kaldı. Benzer bir tablo, yine ılımlı olmakla birlikte geçen yılın haziran ayından beri en yüksek oranda artan nihai ürün fiyatları için de söz konusuydu.

IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi:

“Ocak ayı PMI verileri, Türk imalat sektörünün 2020 yılına olumlu bir başlangıç yaptığına işaret etti. Yeni siparişlerin büyüme bölgesine geçmesi, firmaları üretimi daha hızlı artırma konusunda cesaretlendirdi. Bunun sonucu olarak ek personel ihtiyacı oluştu. PMI verileri ve resmi veriler arasındaki ilişki, yılın başında sanayi üretiminde yüzde 5’in üzerinde bir yıllık büyüme performansına işaret ediyor.”


Hibya Haber Ajansı