Fed teşvik hamleleri ve Powell açıklamalar

fed-tesvik-hamleleri-ve-powell-aciklamalar-16062002

Fed teşvik hamleleri ve Powell açıklamalar

Fed, süregelen teşvik hamleleri kapsamında iki önemli açıklama yaptı. Bunlardan birincisi; bankaların Main Street (Ana Cadde) Kredi Programı’nı işlevsel hale getirmeleri yönünde. Diğeri ise daha önemlisi, Fed’in şirket tahvilleri almaya başlayacak olması.

 

·         Ana Cadde Kredilendirme programı ile KOBİ’lere 600 milyar USD kadar kredi akışı sağlanacak.

 

Pandemiden en büyük zararı gören KOBİ ve lokal işletmeler açısından bankaların, bu yolla kredi vermeye başlayacak olmaları iyi bir haber. Nakit yaratımı açısından bu tarz işletmeler için sıkıntı devam edecek, dolayısıyla mevcut şartlarda süreklilik sağlayabilmeleri ve istihdam kaybının derinleşmemesi anlamında desteğe ihtiyaçları olacak.

 

·         Fed şirket tahvili almaya başlayacak.

 

Şirketlerin finansman desteği ve risklerinin üstlenilmesi anlamında Fed’in parasal genişlemesinin de portföyünü artıracak bir gelişme. Merkez bankası, bu kapsamda ABD kurumsal tahvillerinin geniş ve çeşitlendirilmiş bir piyasa endeksine dayanan bir kurumsal tahvil portföyü oluşturacak. İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi olarak da bilinen program kapsamında, uygun ihraççılardan 250 milyar USD kadar kurumsal bono alınacak.

 

Fed Başkanı Powell, iki günlük yarıyıl sunumlarını bugün ve yarın gerçekleştiriyor. Bugün Senato Bankacılık Komitesi önünde, yarın ise Temsilciler Meclisi önünde konuşacak. Şu an tabii, geçen haftaki Fed toplantısında yaptığı yönlendirmelerden çok sapma göstermesi beklenmez. Ekonominin toparlanma süreci uzun olacak ve Fed 2022’ye kadar sıkılaşmayı değerlendiremeyecek. Dezenflasyonist risklerin geride bırakılması ve istihdam piyasasının eski gücüne kavuşması zaman alacak. Birçok anlamda, kıyaslamalı veriler pandemik dönemi şu anda baz noktası aldığından görece iyi gibi görünüyor olabilir, ancak resesyon etkilerinin atlatılması için verilerin normal döneme kıyasla iyi olması ve yakın noktalarda olması önemli. Fed’in parasal genişlemesi konusunda ise, taban mevcut bulunduğumuz noktalarken tavan belirsiz bir yerde duruyor. Fed, gerekli gördüğü ölçüde parasal genişlemenin niteliğini ve niceliğini artıracak bir duruş sergiliyor.

 

Getiri eğrisi kontrolü konusu, soru cevap kısmında ana sorulan kısım olacaktır, Powell geçen hafta bu konuda fazla detaya girmemişti. Belli vadelerde faizin, gerekli ekonomik canlanmanın sağlanmadığı bir ortamda fazla yükselmesi Fed’in normal şartlarda izin vermeyeceği bir durum, doğal olarak getiri eğrisini yatay düzleme oturmak için, en azından fazla dikleşmemesini sağlamak için gerekli vadelerde Fed daha fazla tahvil alımına yönelebilir. Getiri eğrisi kontrolünün temel mantığı bu. Powell’ın vereceği ayrıntılar, parasal genişlemenin boyutu hakkında da fikir verecektir ve muhtemelen bu soruya vereceği cevap ana konuşma metninden daha fazla ön plana çıkacaktır.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı