BIST100 kritik 120Bin üzerinde

bist100-kritik-120bin-uzerinde-17022009

BIST100 kritik 120Bin üzerinde

BIST100 kritik 120Bin üzerinde...

Geçtiğimiz hafta cuma gününe hafif alıcılı başlangıç yapan BIST100 endeksi günü 120.151 puanla %0.32 aşağıda tamamladı. Gün içerisinde özellikle İdlib bölgesine dair gelişmeler risk primi üzerinde negatif profil oluştururken, bu durum endeks ve kur cephesinde de negatif harekete neden oldu. Hafta sonu konuyla ilgili olarak ülkeler ile iletişim sürdü ve Erdoğan&Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede İdlib gündemi diyalogda yer alırken, 100 milyar dolar ticaret hedefinde mutabık kalındı. Bugün ABD tatil ve veri gündemi sakin olsa da haber başlıkları TL varlıkların seyri açısından önem arz ediyor. Dolar/TL ise yeni haftaya 6.05 çevresinde başladı ve anlık olarak bu seviye üzerindeki seyrini koruyor.

Yurtdışında bu sabah Japonya hariç endekslerde primli bir tablo var. Japonya 2019 yılını %6.3 daralma ile tamamlarken, çeyreklik dönem performansı da daralma yönünde oldu. Bugün Nikkei endeksinde yaşanan satışlar büyüme kaynaklı olduğu görülüyor. Çin’de ise MB’nin likidite adımlarını sürdürmesi ve faiz oranlarının düşürülmesi coronavirüsü endişesi karşısında destekleyici bir rol oynuyor. Emtia kanadında ons altında ise coronavirüsünde vaka ve ölü sayısındaki hızlı artış nedeniyle güvenli liman talebi öne çıkarken, hareketin 1580$ üzerine attığı gözleniyor. Kritik dirence yaklaşan ons altın için gelişmeler önemle takip edilecek.

BIST100 kritik 120 Bin üzerinde...

Manşette Öne Çıkanlar

·         Çin Merkez Bankası, koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik şokun azaltılmasın yardımcı olmak amacıyla orta vadeli krediler için  faiz oranını düşürdü.

·         Cumhurbaşkanı Erdoğan İş bankası hisselerine yönelik, “Hukukçu arkadaşlarımızla beraber çalışmayı tam manası ile 'Hukuki bir zemine oturtalım' dedik. Zannediyorum birkaç hafta içerisinde onun neticesini de kendilerinden alacağız. Fazla geciktirmeye niyetimiz yok. Vakit kaybına tahammülümüz yok” ifadesini kullandı.

·         Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, İdlib'de yaşanan krizin bir an önce sona erdirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu. İki lideri arasındaki telefon görüşmesinde, Libya'nın yeniden barış ve istikrara kavuşturulmasının önemi vurgulandı.

·         ABD, AB'nden ithal edilen uçaklar için tarifeleri %10'dan %15'e yükseltme kararı aldığını bildirdi.

·         Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile çok iyi ilişkilerin olduğunu ancak bu her şey üzerinde uzlaşmak zorunda olduğu anlamadığına gelmediğini dile getirdi.

·         Japonya ekonomisi 2019 yılında %6,3 oranında daraldı. 2019 yılı 4.çeyrek dönemde ise %1,6 oranında daralma kaydetti.

·         Borsa İstanbul’da yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı