Kök hücre naklinin çocuk hastalar için önemi

Memorial Ankara Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Meriç Kaymak Cihan, hemen her yaştan hastaya uygulanabilen kök hücre naklinin (kemik iliği nakli) çocuk hastalar için önemi ve merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Kök hücre naklinin çocuk hastalar için önemi

''Yaşamı tehdit eden durumlar ve kan hastalıklarının tedavisinde kök hücre nakli''

Kök hücre naklinin sağlıklı bir kişiden veya hastanın kendisinden toplanan kök hücrelerin tekrar hastaya verilmesi ile yapılan bir tedavi biçimi olduğunu belirten Memorial Ankara Hastanesi Pediatrik Hematoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Meriç Kaymak Cihan,  '' Lösemi (kan kanseri), lenfoma, nöroblastom, kalıtsal immün yetmezlikler, kalıtsal metabolik hastalıklar, otoimmün ya da immün disregülatuar gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların yanı sıra Akdeniz anemisi (beta talasemi), orak hücreli anemi, edinsel ve kalıtsal aplastik anemi gibi çeşitli kan hastalıklarının tedavisi için de kök hücre nakline başvurulabilir.'' şeklinde konuştu.

''Kök hücre vericiden iki yolla alınır''

Sağlıklı vericiden kök hücre toplamanın iki yöntemi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Meriç Kaymak Cihan, şöyle devam etti:

''Bunlardan ilki damar yolu açılarak yapılan uygulamadır. Verici afarez cihazına bağlanır, kan cihazda dolaştığı sırada içinden kök hücreler ayrıştırılarak farklı bir torbada toplanır. Ameliyathane ortamında gerçekleşen ikinci yöntemde ise verici genel anestezi ile uyutulur ve kalça kemiğinden özel iğnelerle girilerek kemik iliği toplama işlemi yapılır.''

''Kök hücrenin uyumu için nakil öncesi hazırlık rejimi tedavisi uygulanır''

Doç. Dr. Meriç Kaymak Cihan, ''Nakil sonrası yeni kök hücrelerin hastanın vücudu tarafından reddedilmemesi için, nakil öncesi  kemoterapi ile immün sistemi baskılayan ilaçlardan oluşan ve hazırlık rejimi adı verilen ortalama bir hafta, 10 günlük bir tedavi uygulanır.'' dedi.

''Nakil sonrası olası yan etkiler dikkatle takip edilmelidir''

Hasta hazırlık rejimi süresince ve nakil sonrası ortalama bir ay nakil ünitesinde kalması ve doktor takibinde olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Meriç Kaymak Cihan, ''Hastaya allojeneik kök hücre nakli (vericiden nakil) yapılmış ise 4.hafta verilen hücrelerin ne kadarının hastanın kemik iliğine yerleştiğine bakılır. Bu test sonrası genel durumu iyiyse ve herhangi bir problemi yoksa hasta taburcu edilir. Ancak bağışıklık sisteminin normale gelmesinin zaman aldığı bu dönemde çocuk hastanın enfeksiyon riskine açık hale geldiği unutulmamalıdır.'' diye konuştu.

  Hibya Haber Ajansı