Aksa Enerji, Şanlıurfa doğal gaz santralinde üretimi geçici durdurmak için başvurdu

aksa-enerji-sanliurfa-dogal-gaz-santralinde-uretimi-gecici-durdurmak-icin-basvurdu-22012012

Aksa Enerji, Şanlıurfa doğal gaz santralinde üretimi geçici durdurmak için başvurdu

 

    Aksa Enerji, Şanlıurfa doğal gaz çevrim santralinde artan maliyetler nedeniyle üretimi geçici durdurmak için Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'ye (TEİAŞ) başvurdu.

  Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı yazılı açıklamada, 147 MW kurulu güçteki Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin serbest piyasa koşullarında Türkiye sınırları içerisinde rekabetçi bir fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanı azaldığından geçici süreyle üretimini durdurmak için TEİAŞ'a başvuru yapıldığı bildirildi. 
 
   Açıklamada, Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali'nin 2019'un dokuz ayında yüzde 15 kapasite kullanım oranıyla çalımştığı belirtilen açıklamada, yurt içi enerji üretimi (Türkiye ve KKTC) içindeki payı 9 ayda %2 iken, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0.5 olarak gerçekleştiği belirtildi.
 
   Baca gazı arıtma sistemi olmayan kömür santrallerinin emisyon şartlarını sağlayana kadar kapanması nedeniyle oluşan üretim talebinin, verimliliği daha yüksek olan Antalya Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali tarafından rahatça karşılanabilecek durumda olduğu kaydedilen aynı açıklamada; söz konusu başvurunun lisans iptali olmayıp, sadece üretimi durdurmak yönünde olduğu ve uygun piyasa koşullarının sağlanması durumunda santralin kısa sürede üretime tekrar başlayabileceği vurgulandı.
 
    Söz konusu açıklamada, üretimi durdurma talebinin olumlu karşılanması durumunda, santralin iletim bedeli giderlerinde yaklaşık %90 oranında maliyet tasarrufu sağlanacağı kaydedildi.


    Hibya Haber Ajansı