Bakan Ersoy: Türkiye ile İtalya arasında kültürel iş birliği görüşüldü
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İtalya Kültür Bakanı Alessandro Giuli ile Hierapolis’te bir araya gelerek arkeoloji, kültürel mirasın korunması ve ortak projelere ilişkin iş birliği çalışmalarını değerlendirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İtalya Kültür Bakanı Alessandro Giuli ile Denizli’nin Pamukkale ilçesinde görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki kültürel miras, arkeoloji ve bilimsel araştırma alanlarındaki ortak çalışmalar ele alındı.
Görüşmenin ardından Bakan Ersoy ve Giuli, Hierapolis Antik Kenti’nde düzenlenen 17. İtalyan Arkeoloji Misyonları Sempozyumu’nun açılışına katıldı. Ersoy, Türkiye ile İtalya arasındaki bilimsel ve kültürel iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ersoy, Hierapolis’te 70 yıl önce başlayan İtalyan kazı çalışmalarının Geleceğe Miras Projesi kapsamında Pamukkale Üniversitesinden bilim insanlarının katkısıyla sürdürüldüğünü belirtti. Arkeolojik çalışmaların yalnızca kazıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Ersoy, koruma, restorasyon, müzecilik ve bilimsel yayın süreçlerinin de birlikte ele alındığını ifade etti.
Türkiye ile İtalya arasında altı arkeolojik kazı alanında iş birliği yürütüldüğünü bildiren Ersoy, Arslantepe, Hierapolis, Uşaklı Höyük, Karkamış, Kınık Höyük ve Yumuktepe’de İtalyan bilim insanlarının başkanlığında çalışmalar yapıldığını aktardı.
Ersoy, “Uluslararası arkeolojik iş birliğini, ülkemizde birbirinden bağımsız çalışan yabancı ekiplerin faaliyetleri olarak değil; Türk arkeolojisinin bilimsel kapasitesini büyüten, bilgi ve deneyim paylaşımını artıran ve ortak koruma kültürünü geliştiren bir yapı olarak görüyoruz.” dedi.
Ersoy, Türkiye ile İtalya arasındaki kültürel iş birliğinin sergiler aracılığıyla da sürdüğünü belirterek, Roma’daki Kolezyum’da düzenlenen “Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi” sergisinin yaklaşık 6 milyon ziyaretçiye ulaştığını bildirdi. Ersoy, Türkiye’nin farklı müzelerinden seçilen 221 eserin yer aldığı “Troya ve Roma: Antik Akdeniz’in Mitleri, Efsaneleri ve Hikâyeleri” sergisinin de iki ülke arasındaki tarihsel ve kültürel bağları ele aldığını kaydetti.
İş birliğinin yeni projelerle geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Ersoy, Efes Örenyeri ile Pompei Arkeoloji Parkı arasında bilimsel ve kültürel iş birliğine yönelik diyalog başlatıldığını söyledi. Ersoy ayrıca, Mersin’deki Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde İtalya Kültür Bakanlığı Arkeoloji Merkez Enstitüsü ile ortak yürütülmesi planlanan projenin 2027 yılında hayata geçirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Ersoy, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede de iki ülkenin iş birliği yürüttüğünü belirterek, İtalya’da ele geçirilerek Türkiye’ye iade edilen kültür varlıklarının bu alandaki çalışmaların sonuçları arasında yer aldığını aktardı.


